HILVERSUM – Door het aanhoudend droge weer van de afgelopen weken neemt het risico op natuurbranden in het Goois Natuurreservaat flink toe. De beheerder van het gebied, het GNR, heeft daarom per deze week extra maatregelen getroffen om brandgevaar te beperken. Met deze stap willen zij voorkomen dat recreatie en natuur ernstig worden getroffen.
De maand april kent tot nu toe uitzonderlijk weinig neerslag. In combinatie met wind en opstekende temperaturen is de bodem in delen van het Goois Natuurreservaat kurkdroog. Vooral in de heidegebieden rondom Blaricum en Bussum is de situatie kwetsbaar. Volgens het GNR is dit het moment om alert te zijn: “Met de huidige weersomstandigheden kan een kleine vonk al een grote brand veroorzaken.”
Vanaf deze week gelden er verscherpte controles in de natuurgebieden. Boa’s van het GNR controleren intensiever op open vuur, sigarettenpeuken en barbecues. Ook worden borden met waarschuwingen op meer plekken geplaatst en worden recreanten actief aangesproken op hun gedrag. Verder zijn enkele wandelpaden in de kwetsbaarste gebieden tijdelijk afgesloten.
Een woordvoerder van het GNR laat weten: “We willen voorkomen dat het misgaat. Voor natuurbranden is geen vuurwerk of barbecue nodig – een achteloos weggegooide peuk is al voldoende.”
Het GNR roept bezoekers op om alert te zijn en respectvol met de natuur om te gaan. Bezoekers wordt gevraagd om honden aan de lijn te houden, afval mee naar huis te nemen en zeker geen vuur te gebruiken, ook niet op de daarvoor bestemde plekken. Voor wie toch een kampvuur of barbecue wil organiseren: dit is tot nader order verboden in het hele reservaat.
De extra maatregelen worden genomen in samenwerking met de brandweer van Gooi en Vechtstreek en omliggende gemeenten zoals Hilversum, Laren en Naarden. Brandweervoertuigen rijden bij verhoogd risico vaker patrouilles in en rond het natuurgebied. Gemeenten communiceren via hun kanalen actief met inwoners over de risico’s en regels.
Praktische informatie
Het bosbrandseizoen begint officieel pas in mei, maar het KNMI en de brandweer waarschuwen dat dit steeds vroeger in het jaar begint. Door klimaatverandering is de kans op droge lentes en zomers groter geworden. Ook in 2023 en 2024 moesten brandweer en natuurbeheerders al vroeg in actie komen.
Het GNR benadrukt dat preventie werkt: in de afgelopen jaren zijn grote branden in het gebied voorkomen door tijdige actie en oplettende bezoekers.