Droogte slaat toe in het Gooi: heide en bossen onder druk

04 apr , 14:24 Nieuws
istock 1263563360

Gooisch– Het voorjaar van 2025 is extreem droog begonnen, en dat laat zich voelen in het Gooi. Vooral de heidevelden en bossen hebben het zwaar. Natuurbeheerders slaan alarm: de aanhoudende droogte zorgt voor verdorde vegetatie, dalende grondwaterstanden en toenemende druk op kwetsbare ecosystemen.

Na een nat 2024 begon het jaar met opvallend weinig neerslag. In maart viel er lokaal minder dan 10 millimeter regen – normaal gesproken is dat rond de 60 millimeter. De gevolgen daarvan zijn inmiddels goed zichtbaar in natuurgebieden als de Westerheide, de Bussumerheide en het Spanderswoud.

“De toplaag van de heide is compleet uitgedroogd,” zegt een betrokken medewerker van het Goois Natuurreservaat. “Je ziet nu al planten verdorren die normaal pas in augustus moeite krijgen.”

Verdroging tast natuur aan

De heide en zandgronden in het Gooi zijn van nature al droog. Door het gebrek aan regen kunnen deze gebieden nauwelijks vocht vasthouden. Planten lopen groeischade op, en ook insecten en vogels die van deze planten afhankelijk zijn, verdwijnen sneller.

Niet alleen de heide lijdt. Ook jonge bomen in de bossen krijgen onvoldoende water en laten al verkleurde bladeren zien. Door verdroging neemt bovendien de kans op bosbrand toe.

Risico op funderingsschade en verzakkingen

Droogte heeft ook gevolgen voor de bebouwde omgeving. In sommige delen van het Gooi staan oudere woningen op houten funderingen. Als het grondwaterpeil te ver daalt, kunnen deze palen droog komen te staan en gaan rotten. Ook verzakken wegen en tuinen sneller in gebieden met veen- of kleigrond.

Wat gebeurt er aan maatregelen?

Het Goois Natuurreservaat werkt aan herstel en bescherming van de natuur. Zo worden in natte gebieden greppels gedicht en waterbuffers aangelegd, om het weinige regenwater dat valt langer vast te houden.

Er zijn ook positieve voorbeelden. In het nieuwe Huydecopersbos bij Bussum is asfalt vervangen door natuur, met ruimte voor wateropvang en herstel van biodiversiteit.

Toch is er meer nodig. Natuurorganisaties pleiten voor regionale samenwerking met waterschappen en gemeenten. Alleen dan kan het waterbeheer beter afgestemd worden op een toekomst waarin droogte steeds vaker voorkomt.

Wat kunnen inwoners doen?

  • Leg minder tegels en meer groen aan in de tuin
  • Gebruik regenwater om te bewateren
  • Houd bomen en jonge planten in de wijk goed in de gaten

Zonder structurele aanpassingen, zo waarschuwen experts, zal de natuur in het Gooi steeds verder onder druk komen te staan. En met de droge zomer in aantocht, is dat geen toekomstbeeld, maar realiteit.